sobota, 21. avgust 2010

Z dopusta po Skandinaviji - Pa sva doma

Pred štirimi tedni vsa začela z raziskovanjem - potovanjem po Skandinaviji in to po dveh državah, Švedske in Norveške.
Pot sva letos načrtovala malo drugače kot ostala leta. Rentala sva si avto ( v Stockholmu ) in potem prevozila 7.000km v treh tednih.
Najbolj sva se imela fajn na SZ delu Norveške ( Lofotski otoki ) saj je bilo tam tudi najlepše. Malo nama je vreme zagodlo, a je vseeno tam najlepše.
Dosegla sva Nordkaap a ker je bilo vreme oblačno nisva videla polnočnega sija. A vseeno je vožnja do Kaapa zanimiva saj toliko severnih jelenov ne vidiš vsak dan. Prav paziti moraš, da katerega ne povoziš ker begajo po cesti.

Zastonj sva oprezala da bi videla kakšnega Losa. Na koncu sva si ga ogledala v živalskem vrtu.
A to je poseben živalski vrt saj moraš imeti srečo da vidiš živali, ker so tako kot bi bili v divjini in imajo nenormalno velike kletke ( zagrajen gozd, a le z enojno ograjo).

Zelo zanimiv je bil mesto Troms (na Lofotskih otokih ), pa mesto Henningsvar ker je polno plezališč, ter mesto A na koncu Lofotov.


Ogledala sva si tudi nekaj zgodovinskih stvari najbolj me je inprsjonirala cerkev vikingov v Tronthaimu in celo mesto je zanimivo, simpatično.

Pa Bergen malo obmorsko mestece ki je še danes en del narejen v celoti z lesa, ko greš v ulico kar diši po lesu. Zanimiva gradnja hiš.
Pot ni bila naporna je pa potrebno biti zbran saj je veliko vožnje z avtomobilom.

No ne smem pozabiti, da je zgoraj na severnem polu skoz dan ( sonce še ob 23h) in zato ti malo zmede ritem. Si pokonci dokler nisi utrujen da samo padeš, hehe.
Eno noč (sončno) sem lovil ribe, ker sem s seboj vlekel ribiško palico in mi ni dalo miru, da nebi probal lovit. Ujel sem dve skuši, ribe so čisto zmedene to prijemajo, da je kaj. A ker nisva imela hladilnika sta bile dovolj dve. Tudi peka je uspela.


 

Dvakrat se nama je zgorilo da je bilo čez celo noč sonce, čisto na glavo vam rečem.
A bilo je nepozabno.

Galerija slik malo kasneje...

Ni komentarjev: